tirsdag den 23. oktober 2012

Margaret Mitchell: Borte med blæsten

Bogen begynder inden den amerikanske borgerkrig bryder ud og handlingen udspiller sig til krigen er slut og nogle år efter. Vi følger den forkælede sydstatskvinde Scarlett O´Hara. Scarlett er datter af en rig plantageejer i Georgia og er ombejlet af alle omegnens unge mænd. Snart drager alle egnens mænd af sted for at deltage i krigen og de flotte baller afløses snart af det rene kaos. Scarlett er ulykkeligt forelsket i den noget vege plantage søn Ashley Wilkes, men den frække og udskældte Rhett Butler kommer også til at spille en stor rolle i Scarletts liv. Scarlett og Rhett er lige stædige og ligeglade med omverdenens normer og regler, så de er det perfekte makkerpar.

Samtidig med historien om Scarlett får man på bedste roman vis masser af historiske oplysninger og en god indsigt i borgerkrigen og i nogle af bevæggrundene for både syd- og nordstater. Bogen griber hurtigt fat i læseren, da Scarlett er en dame som der sker en masse omkring, samtidig med at hun vikles ind i mange af krigens uretfærdigheder. Forfatterens måde at omtale slaverne på gennem meget af bogen undrede mig lidt, men er jo nok et udtryk for sydstaternes måde at se deres slaver på mere som ejendom end som mennesker.

Jeg synes det er en virkelig pragtfuld bog på mange måder. Scarlett er en meget nuanceret kvinde, der trods sin overfladiskhed alligevel rummer så meget mere og er efter min mening ligesom Rhett Butler beskrevet glimrende. At man samtidig i en god roman får mange historiske facts, er da en dejlig måde at få genopfrisket gammel lærdom. Det er en rigtig murstensroman men alle siderne værd, der er ikke noget at sige til at den i sin tid lagde gaderne øde. Bare ærgerligt at Margaret Mitchell aldrig skrev flere bøger.


Vurdering: 5/5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar