tirsdag den 23. oktober 2012

Lloyd Jones: Mister Pip

I bogen "Mister Pip" møder vi den 13-årige Matilda og får verden beskrevet fra hendes synsvinkel. Matilda er vokset op på øen Bougainville, som ligger i den sydvestlige del af Stillehavet. Bogens handling foregår i 1990´erne efter at der er udbrudt borgerkrig. Krigen får på mange måder store indvirkninger på Matildas liv. På grund af krigen er bl.a. børnenes skolegang stoppet, men øens eneste hvide mand, Mr. Watts, overtager undervisningen. Mr. Watts underviser bl.a. ved at læse op af Charles Dickens "Store forventninger" og lærer også børnene at flygte fra den barske virkelighed ved at leve sig ind i bogens verden. Hos især Matilda sætter bogen mange tanker i gang.

Citat fra bogen: " Jeg havde fundet en ny ven. Det mest overraskende var, hvor jeg havde fundet ham - ikke oppe i et træ eller surmulende for foden af det, eller mens han lå og plaskede i en af bjergbækkene, men inde i en bog. Det var et sted, ingen havde sagt til os unger, at man kunne lede efter en ven."

Mange steder under Mr. Watts oplæsning af bogen får man nogle herlige indblik i, hvordan børn tænker, når de møder nye ord og vendinger de ikke forstår. Mr. Watts og Matildas fælles kærlighed til bøger skaber et særligt bånd mellem dem. Desværre får Mr. Watts læsning af "Store forventninger" alvorlige konsekvenser for øen og dens indbyggere.

Bogen er velskrevet. Der er mange kapitler, som lige skal have tid til at bundfælle sig, før man kan læse videre, fordi de sætter en masse tanker i gang. Samtidig får den fat i hele følelsesregistret hos læseren, man både griner og græder med Matilda efterhånden som bogens handling udspiller sig. Bogen kan rigtig varmt anbefales!


Vurdering: 4/5

Ingen kommentarer:

Send en kommentar